Höga elpriser och tågförseningar – betraktelser över situationen i Sverige

På 70-talet var vi svenskar ett folk med en stark tro på framtiden. Ekonomin växte och arbetslösheten var nästan obefintlig. Vi hade en hög sjukpenning utan karensdagar, goda pensioner till våra äldre, en hög a-kassa till våra arbetslösa, föräldraförsäkringen var hög och vi hade dessutom råd att ha ett mycket starkt försvar som kunde värna vår neutralitet. Jämför detta med situationen idag.

Idag är sjukpenningen låg och man får den först efter flera karensdagar. A-kassan är kraftigt nedbantad. Arbetslösheten är hög. Inte ens på området föräldraförsäkring är vi idag ”bäst i klassen” och allt fler länder går förbi oss i välstånd. Enligt OECD ligger Sverige nu på 10.e plats i ”välståndsligan”, jämfört med 4.e plats på 70-talet. Försvaret är i princip obefintligt och det lilla vi har finns i Afghanistan. Vi kan inte längre försvara vårt eget territorium om en sådan situation skulle uppstå. 

Ibland känns det som om vi inte har pengar till någonting. Ta det varje vinter ständigt aktuella SJ. Från SJ.s sida nämns som huvudskäl till förseningarna ett enormt eftersatt underhåll under många år och många regeringars försummelser. Varför finns inte dom pengarna?

Ta det numera varje vinter höga elpriset. Att det går åt mer el vintertid är väl självklart, men varför tycks våra kärnkraftsverk vara stängda för underhåll när behoven är som störst? Vet elproducenterna inte att det går åt mer el vintertid? Vore det inte bättre om Vattenfall och andra ägnade sig åt att producera el för svenska behov snarare än nere i Europa? Enligt en artikel i Dagens Nyheter för en tid sedan uppges dessutom våra svenska kärnkraftverk vara de som producerar minst el i Europa. Även här uppges skälet vara eftersatt underhåll. Varför har vi inte dom pengarna?

Vi har dessutom den märkliga situationen att staten inte har något som helst egenintresse av att elpriserna är låga, utan tvärtom tjänar staten på höga elpriser och en misskött elproduktion. Ju högre elpris =  ju mer skattepengar i form av moms, energiskatter, koldioxidskatter m m tickar in till statskassan. En lysande affär således. Samma sak gäller för övrigt bensinpriserna.

 Det känns alltmer som om att vi lever i ett misskött land och min fråga är – vem har ansvaret? Varför hade vi pengar till allt detta och mer därtill på 70-talet, men inte idag? Var har dom pengarna tagit vägen? Vad lägger vi våra resurser på istället?

Annonser

Om minsynpasaken

Jag är en 45-årig man som startat en blogg för att på detta sätt kunna dela mina åsikter om frågor som berör mig starkt - och just nu är det invandring, mångkultur, integrationsfrågor, frågor om lag och rätt, politik och om det samhälle vi lever i. Förhoppningsvis får jag någon/några läsare. Du kan nå mig på e-postadressen nissenissesson@ymail.com
Det här inlägget postades i Diverse, Inrikespolitik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s