Slöjförbud i Frankrike fr om idag

Från och med idag är det förbjudet att bära heltäckande slöja (burka eller niqab) i Frankrike. När det franska parlamentet röstade igenom lagen var det bara en (1) ledamot som röstade emot.

Bryter man mot förbudet får man böter med motsvarande 1400 kronor och tvingas dessutom sätta sig i skolbäcken för en kurs i franskt medborgarskap. Den som tvingar en annan att bära slöja riskerar ännu hårdare straff – böter på motsvarande 140 000 kronor!

I Belgien är det redan förbjudet och jag gissar att andra länder står på tur. I Tyskland och Storbritannien förs just nu en diskussion om islams ställning i samhället.

Även här i Sverige har frågan om slöjförbud diskuterats, men kritikerna till en sådan tanke menar ju att det är så få kvinnor som berörs att det är onödigt med lagstiftning. Denna inställning är konstig. Barnäktenskap är inte heller så vanligt, men likafullt förbjuden. Kvinnlig omskärelse är också förbjuden men även här är mycket få berörda av lagen. Det går alltså att stifta lagar även om få är berörda.

Dessutom är det ju en dyster trend att islam och muslimer i allt högre grad radikaliseras och blir mer extrema, och jag gissar att allt fler kvinnor kommer att bära slöjor i framtiden (frivilligt eller ofrivilligt), och att det därför inte är fel med förebyggande lagstiftning. Dessutom är det idag enklare att stifta en lag som få berörs av än i morgon att stifta en som många berörs av. Det skulle tydligt visa vad samhället tycker, och vad samhället står för – öppenhet och jämlikhet mellan kvinnor och män.

Annonser

Om minsynpasaken

Jag är en 45-årig man som startat en blogg för att på detta sätt kunna dela mina åsikter om frågor som berör mig starkt - och just nu är det invandring, mångkultur, integrationsfrågor, frågor om lag och rätt, politik och om det samhälle vi lever i. Förhoppningsvis får jag någon/några läsare. Du kan nå mig på e-postadressen nissenissesson@ymail.com
Det här inlägget postades i Internationella frågor, Invandring, mångkultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s