Kris för regeringen och ett spännande utspel från KDU

Dagens stora nyhet är de många bakslag som regeringen drabbats av sista tiden, och förväntas råka ut för kommande veckor. Det handlar om att oppositionen med stöd av SD (men givetvis inget ”organiserat stöd”) röstar ner regeringens förslag i riksdagen.

Efter valet trodde jag att regeringen skulle ”överleva” i ett halvår och att vi sedan skulle ha ett nyval på halsen. Jag hade fel, det kan jag erkänna – regeringen har kämpat på trots bakslagen men man kan ju fundera över hur länge det går på det viset.

Ett nyval är kanske inte det första våra kära allians-politiker tar till – riskerna är helt enkelt för stora. Flera av allianspartierna ”hänger på gärsgården” och skulle vara snubblande nära att åka ur riksdagen. Bättre då att åtminstone ha lite makt, än all makt verkar dom tycka.

Så till något glädjande. Jag har flera gånger här på min blogg pekat på de vindar som blåser i Europa, och där fler och fler politiker insett att drömmen om det mångkulturella samhället trots allt inte var så bra, och att en ny politik krävs. Mångkultur skapar bara en farlig rotlöshet – i vilket samhälle och kultur hör man hemma – i det nya landet, eller i sitt gamla hemland? Angela Merkel, David Cameron och Nicolas Sarkozy har alla insett detta och så har man även gjort i våra skandinaviska grannländer Danmark, Norge och Finland. Endast Sverige är en kvarvarande bastion där politiker desperat klamrar sig fast vid 20 års misslyckad politik.

Men nu tycks sakta, sakta och mycket försiktigt en omsvängning vara på väg även här.

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet, KDU, beslutade under sitt riksmöte att ta avstånd från principen om mångkulturalism. Enligt förbundets tidigare ordförande Charlie Weimers är mångkulturalism och kulturrelativism ett hot mot Kristdemokraternas vision om ”mångfald i gemenskap”.

Under den senaste tiden har dessutom glädjande nog allt fler borgerliga opinionsbildare plötsligt trätt fram och kritiserat den tidigare helt allenarådande och näranog givna mångkulturalismen, som varit vägledande för svensk invandringspolitik de senaste decennierna. Men från de borgerliga politiska partierna har det hittills varit tyst.

Nu har dock Kristdemokratiska Ungdomsförbundet, KDU, överraskat med att ta ställning mot mångkulturalismen. På sitt riksmöte i helgen beslutade förbundet att det ”tar ställning för att likabehandling och människors integration in i samhällsgemenskapen står i konflikt med multikulturalismen, samt att bejakande av mångfald är förenligt med motstånd mot multikulturalism”.

Väldigt krystat och inlindat i många om och men alltså, men ändå ett litet steg åt rätt håll. Frågan är vilket parti som vågar ta nästa steg. Folkpartiet kanske? Dom brukar ju allt som oftast beskyllas för att ”fiska i grumliga vatten” som det heter så fort då man från partipolitiskt håll vågar lyfta kritik mot den förda politiken.

Nå, det är ännu långt kvar men jag anar förändringens vindar även här.

Annonser

Om minsynpasaken

Jag är en 45-årig man som startat en blogg för att på detta sätt kunna dela mina åsikter om frågor som berör mig starkt - och just nu är det invandring, mångkultur, integrationsfrågor, frågor om lag och rätt, politik och om det samhälle vi lever i. Förhoppningsvis får jag någon/några läsare. Du kan nå mig på e-postadressen nissenissesson@ymail.com
Det här inlägget postades i Invandring, mångkultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s